Valokuvaus

(Under construction)

Valokuvaus on kuulunut harrastuksiini ala-asteikäisestä lähtien. Ensimmäinen kamerani oli ihana filmiaikainen ihme, jolla sai otettua kolmen eri koon kuvia. Sitä ennen olin jonkun verran kuvannut kertakäyttöisillä kameroilla ja taisipa niitä olla esimerkiksi ratsastusleireillä tuonkin jälkeen. Ensimmäisen digikameran sain rippilahjaksi. Olin Samsungin digipokkariin pitkään tyytyväinen, mutta lopulta koin, ettei se enää riittänyt tarpeisiini: kuvat olivat loistavia ulkona valoisissa olosuhteissa, mutta sisäkuvat epäonnistuivat lähes poikkeuksetta. 18-vuotiaana hankin kesätyörahoilla ensimmäisen järjestelmäkameran, Canon EOS 350D:n. Olin jonkun verran päässyt kokeilemaan kummitätini vanhempaa versiota, joten kyseinen malli tuntui luontevalta vaihtoehdolta.

Pinnistelin aika pitkään tuolla mallilla ja kittiputkella. Ylppärilahjaksi sain Tamronin 70-300 mm f/4.5-5.6 Macro -objektiivin ja sen myötä aukesivat jälleen ihan uudet mahdollisuudet.  Aika pian tuli Hulluille Päiville tarjous ja ostin Canonin oman 50 mm f. 1.8 -objektiivin. Onhan se muovinen rimpula, joka pitää helvetillistä ääntä, mutta omaan makuun kivoja kuvia sillä saa. Ja se syväepäterävyys! Kameroiden kanssa nälkä kuitenkin kasvaa syödessä, eikä mikään tunnu riittävän, niinpä 2014 kesällä ostin uuden rungon, Canon EOS 60D:n käytettynä ja Tamronin hajottua myös Canon 70-200 mm f/4 -objektiivin, senkin käytettynä. 

Uudella välineistöllä olen kuvannut pian vuoden päivät, mutten vieläkään ole tyytyväinen kalustooni. Valokuvauksessa riittää onneksi opeteltavaa ja tällä rungon ja objektiivin yhdistelmällä ei kuitenkaan tekniikasta kuva jää kiinni, joten ehkä maltan tovin keskittyä vain näppäilemään kuvia, enkä haikaile paremmista linsseistä. Jos ylimääräistä rahaa joskus on, mikä ei ole mahdottoman todennäköistä näin opiskelijana, haluaisin Canonin zoomiputkesta sen valovoimaisemman version sekä liudan kiinteällä polttovälillä varustettuja, hyvävalovoimaisia objektiiveja (esim. 30 mm & 75 mm) sekä tietenkin macro-objektiivin, tai edes hyvän loittorengassarjan.

Kuvaan ehdottomasti eniten luontoa ja eläimiä, pääsääntöisesti lintuja (lähellä olevia), hevosia ja koiraani. Haluaisin oppia kuvaamaan ihmisiä ja esimerkiksi kaupunkikuvia. Myös mustavalkokuvaus kiehtoo. Enkä tietysti ole mikään valmis tekijä myöskään luonto- tai eläinkuvauksessa. Siispä harjoitusta, harjoitusta ja harjoitusta!